VFH-PRODUKSJONER
  • OM VIBEKE
  • BILDER
  • FORESTILLINGER
  • Borgerscenen
  • KRITIKKER
  • KONTAKT
  • ENGLISH

BERGEN BORGERSCENE

.
Vi ønsker å gi personlige historier en kunstnerisk ramme som setter fortellingene i et nytt perspektiv. Slik kan vi fortelle en større historie om det å være menneske.

Meld deg på vårt nyhetsbrev
Fortellerverksted for alle over 60 år

I samarbeid med Generasjon Møhlenpris inviterer Bergen Borgerscene til åpne fortellerverksted for alle over 60 år. Fortellerverkstedene ledes av Vibeke Flesland Havre, kunstnerisk leder av Bergen Borgerscene samarbeid med koreograf Stephanie M. Mowinckel og scenekunstner Solvei Stoutland. Hver mandag fra 16.januar til 20.februar kl 11:00 - 14:00 har hun invitert med seg en ressursperson med erfaring innenfor ulike felt, og vi vil ta opp temaer som livshistorier, samliv, barndom og aldring. 

Program (ressursperson i parantes):
Mandag 16.januar - Introduksjon (Anna Helle-Valle, Generasjon Møhlenpris)
Mandag 23.januar - Det som gir livet mening (Melina Mandozzi, Bergen Filharmoniske Orkester)
Mandag 30.januar - Somali afternoon tea (Sucdi Maxamoud Hassan, Somalisk kvinnegruppe)
Mandag 06.februar - Det er i motbakke det går oppover (Olav Kjellevold Olsen, psykolog, teolog og yrkesmilitær)
Mandag 13.februar - Når ordene tar slutt, om samliv etter 60 (Ingjerd Sørheim, psykologspesialist)
Mandag 20.februar - Kloke koner, hekser og andre fortellinger (Margery Vibe Skagen, professor i kulturhistorie og Hilary Foster, førstefiolinist i Bergen Filharmoniske Orkester)

Det kreves ingen teatererfaring og du kan delta på en eller flere kvelder. ​Det er ikke nødvendig med forhåndspåmelding. Fortellerverkstedene er gratis og åpne for alle.

Last ned plakaten her
Last ned hele programmet her
Picture

Alle har en historie

Bilde

Forestillinger

 Siden oppstarten i 2014 har Bergen Borgerscene (tidligere Folkets festspillscene) produsert fire forestillinger med utgangspunkt i virkelige historier.
​Les mer om disse under.
Bilde

Bakgrunn

Bak Bergen Borgerscene ligger et ønske om å skape scenekunst som tar utgangspunkt i de virkelige historiene og å utvide publikums begrep om hva teater er. Klikk på bildet for å lese mer om bakgrunnen for prosjektet.
Bilde

Fortellerverksted

Fortellerverkstedene er et forum der folk kan fortelle historier fra livene sine og arbeide med fortellerteknikk på en enkel og artig måte. 
Trykk på bildet for å lese mer.
Evaluering av borgerteater - en håndbok
I perioden 2020 - 2022 deltok Bergen Borgerscene i et internasjonalt Erasmus+ prosjekt sammen med Staatsshauspiel i Dresden, Tyskland og Káva Kulturális Műhely i Budapest, Ungarn. Her har vi utforsket borgerteater og lært av hverandres erfaringer og praksiser, gjennom digitale så vel som fysiske møter og workshops i partnerlandene. Les mer om prosjektet her.
​
I august 2022 publiserte vi "Catching the moment", en håndbok for scenekunstnere der vi reflekterer over borgerteater som verktøy i "citizenship education" og ulike metoder innen virkelighets- og borgerteater. Last ned norsk utgave ved å klikke på bildet. Den finnes også på engelsk, tysk og ungarsk. Konkrete evalueringsverktøy er å finne på 
catchingthemoment.org​. 
Picture

FORESTILLINGER PÅ BORGERSCENEN

Bilde

LYKKELIV

 "Lykkeliv" ble spilt på Den Nationale Scene fra 11.-14.oktober 2017 og ble satt opp igjen høsten 2018.  Historier fra 14 modige mennesker mellom 16 og 20 år er flettet sammen til en helhetlig forestilling og gir et unikt innblikk i unge menneskers virkelighet. Foto: ​Thor Brødreskift.
Se bilder her
Møt de medvirkende

EN PLASS I SOLEN

Bilde
Hva er et menneske verdt? Dette spørsmålet var utgangspunktet for "En plass i solen" som hadde premiere på Den Nationale Scene 27.mai 2016 under Festspillene i Bergen. En gruppe unike og helt vanlige mennesker belyser spørsmålet om menneskeverd og definerer festspilltemaet grenser, gjennom sine personlige historier i Folkets festspillscenes andre forestilling. ​Foto: ​Thor Brødreskift.
Se videoutdrag her

KARANTENETANKER

Bilde
Virkelighetsteater om en uvirkelig tid. Åtte mennesker forteller om sin opplevelse av to år med pandemi i en tankevekkende vollage over tiden med Covid-19. I denne collagen veves refleksjoner og fragmenter av humoristiske og såre historier sammen med lydkulisser og film. Det kunstneriske teamet har satt fortellingene sammen til en helhetlig forestilling, som stiller spørsmål ved måten vi opplever verden på.
 ​Foto: ​David Alræk
Les mer her

EN MOTFORESTILLING

Bilde
Hvordan ser verden ut uten filter? Hvem er vi, og hva drømmer vi om? Dette er ikke en forestilling, men et innblikk i en forestillingsverden der unge voksne utforsker ulike måter å uttrykke seg på. Gjennom slam poesi, dans, lyd og bilder får vi fragmenter av nye fortellinger fortalt av de unge selv. 
Prosjektet ble gjennomført i 2021 og er et samarbeid mellom DNS, Bergen Borgerscenen og Bergen Internasjonale Kultursenter, og er støttet av Kulturtanken og Bergen Kommune/Åpne dører. 
​Foto: Silje Gripsrud. Les mer ved å klikke på bildet.

Bilde

DET VAR EN GANG ET MENNESKE

Folkets festspillscenes første forestilling hadde premiere på Den Nationale Scene i mai 2015 og het "Det var en gang et menneske". Forestillingen  gikk for fulle hus og ble svært godt mottatt. «Dette er et teaterstykke som jeg trodde jeg ikke likte, men som jeg elsket», skrev BTs anmelder og ga forestillingen fem hjerter. Foto: Hjørdis M. Steinsvik.
Se videoutdrag her

NAV BETALER

Bilde
NAV betaler ble spilt på Den Nationale Scene under Festpillene i Bergen 2019 og tar utgangspunkt i historier om arbeidsledighet. Det er en forestilling om å høre til og finne sin plass i en verden av muligheter. Forestillingen finner sted i brytningspunktet mellom skam og verdighet, frihet og trygghet, fellesskap og ensomhet. Den handler om det potensialet hvert enkelt menneske bærer i seg, og lengselen etter å bli den vi egentlig er. ​Trykk på bildet for å lese mer. Foto: ​Thor Brødreskift.
Se videoutdrag her

PLATONS DRIKKEGILDE

Bilde
Du veit den festen alle snakkar om?
No får du høve til å vera med på ein kveld heilt utanom det vanlege, der vi med utgangspunkt i Platons idear kastar lys over kjærleikens mysterium og heidrar Eros med song og musikk. «Platons symposium», eller «Drikkegildet i Athen», er eitt av Platons mest kjende verk der han skildrar ein sagnomsust fest han sjølv ikkje var med på. I denne forteljinga er Platon bartender, Diotima nattklubbsongerinne og Sokrates stamkunden i baren. Foto: Thor Brødreskift
Les mer her

FAMILIEN NORDEN

Bilde
Gjennom personlige fortellinger, musikk og bevegelse utforsker vi familiebegrepet. Tenker Mia og Martin fra Grønland veldig ulikt danske Anthon og Sidse? Og har Ole og Shelmit som bor i Norge noe felles? Sammen med scenekunstnere og lyd- og lysdesignere fra Norge, Danmark og Grønland, skaper de unge en forestilling. Hva publikum får oppleve, vet man ikke før premiere, men vi vet at virkelighetsteater krever ærlige og modige aktører, sterke historier og høyt humør. Og her skal de begi seg inn i familien, som for mange er et minefelt.
Produsert i samarbeid med Teater Zebu (DK) og Anemarie Ottosen (GL) i 2021. Les mer ved å klikke på bildet.
Picture
Click on the flag to see the webpage in English
Nettsidene er utarbeidet av Hjørdis M. Steinsvik - www
.syvmil.no
  • OM VIBEKE
  • BILDER
  • FORESTILLINGER
  • Borgerscenen
  • KRITIKKER
  • KONTAKT
  • ENGLISH