KORONAREFLEKSJONER - åpent fortellerverksted Bergen Borgerscene inviterer til åpent fortellerverksted der vi deler fortellinger fra livet etter 13. Mars 2020. Nesten to år etter at koronapandemien brøt ut ser vi tilbake på tiden som har vært, og reflekterer over hva vi har lært, på godt og vondt.
Har du tatt nye livsvalg som følge av pandemien? Har du begynt å skrive dikt eller dagbok? Har du følt deg ensom? Hva tenker du om måten staten har håndtert koronapandemien på?Har du en historie du har lyst å fortelle, eller tanker du ønsker å dele?
Hjertelig velkommen til Litteraturhuset torsdag 2. desember, 9.desember og 16.desember kl 18:00 - 21:00.
Fortellerverkstedene ledes av Vibeke Flesland Havre, kunstnerisk leder for Bergen Borgerscene. Vi jobber litt i fellesskap, før vi lytter til hverandres historier.
Det kreves ingen forkunnskap eller påmelding. Arrangementet er gratis og åpent for alle.
OM FORTELLERVERKSTEDENE Fortellerverkstedene er et forum der alle som vil kan utveksle og utforske historier. Under kan du lese litt om tidligere arrangementer. Du finner alltid informasjon om aktuelle fortellerveksted på våre nettsider, facebook og instagram. Vårt utgangspunkt for for fortellerverkstedene er:
Fortellerverkstedene skal være et fora der mennesker kan sette ord på tema de synes er viktige, dele sine historier og lytte til hverandre. På denne måten skal fortellerverkstedene bidra til at vi lager relevant og engasjerende teater.
Fortellerverkstedene skal være inspirerende for de medvirkende. Vi kommer til å jobbe med fortellerteknikk, stemmebruk, kroppsspråk, tilstedeværelse, fokus, musikalitet mm.
Fortellerverkstedene skal ha en sosial funksjon, og være en møteplass for innbyggere med forskjellig bakgrunn. På denne måten skal de bidra til å skape større respekt og mellommenneskelig forståelse.
Fortellerverkstedene danner grunnlaget for prosessen med å skape forestillinger på Bergen Borgerscene. Med utgangspunkt i fortellerverkstedene skal vi komme frem til historier, tema og vinklinger.
FORTELLERVERKSTEDENE 2021 (vår)
Sammen med Den Nationale Scene og Bergen Internasjonale Kultursenter inviterte vi ungdom mellom 16 og 20 år til fortellerverksted der vi jobbet med historiefortelling gjennom ord, musikk, dans og video. Fortellerverkstedene ble arrangert én gang i uken i lokalene til Bergen Internasjonale Kultursenter. Vi hadde oppstart er 17. mars 2021 og avsluttet med med visninger av "En motforestilling" på Den Nationale Scene i juni. FORTELLERVERKSTEDENE 2017 og 2018/2019
Da vi produserte "Lykkeliv" i 2017 holdt vi innledende audition-verksted for unge mellom 16 og 20 år og mer enn 80 personer var innom. Våren 2019 produserte Bergen Borgerscene "NAV betaler" og høsten 2018 oppfordret vi alle som ville til å sende oss historier om arbeidsledighet. Vi inviterte åpent til seks fortellerverksted på DNS i januar 2019 der tema var arbeidsledighet.
FORTELLERVERKSTEDENE 2016 Historier handler ikke alltid om ord. Noen ganger forteller vi best gjennom musikk, bilder eller bevegelse. Fortellerverkstedene er et forum der alle som vil kan utveksle og utforske historier. I løpet av fortellerverkstedene 2016 var vi innom improvisasjon, fortellerteknikk og skrivekunst. Deltakerne kunne melde seg på en eller flere av kveldene, eller bare dukke opp.
31.oktober – Informasjonskveld v/Vibeke Flesland Havre m/flere Folkets festspillscene er et todelt prosjekt med fortellerverksted om høsten og forestilling om våren. Fortellerverkstedene er et fora der folk kan komme og fortelle historier fra livene sine, og jobbe med fortellerteknikk på en morsom og enkel måte. Det kreves ingen forkunnskap eller teatererfaring. Kveldene blir ledet av skuespiller og regissør Vibeke Flesland Havre og forskjellige ressurspersoner fra kunstfeltet.
Har du noe på hjertet, eller liker du å fortelle historier, skrive eller lytte, så kom innom på informasjonskvelden mandag 31. Oktober. Da vil vi introdusere noen av de som skal lede fortellerverkstedene og vi gir dere smakebiter av det vi skal jobbe med utover høsten. Dere får også anledning til å stille spørsmål, og snakke med noen av de som var med på fortellerverksted i fjor. Fortellerverkstedene er gratis og åpne for alle. Noen av historiefortellerne vil bli invitert til å være med på neste års forestilling på Folkets festspillscene.
07. November: Improvisasjon v/Kate Elin Samuelsen Improvisasjon er først og fremst veldig gøy! Improvisasjon kan minne om teatersport, og det handler på mange måter om å ikke ta seg selv så høytidelig. Det er en fin måte å bli litt kjent med de andre deltakerne, og det er en god oppvarming til det å kunne fortelle fritt. Vi bruker enkle teknikker som alle kan være med på, og jobber med å følge impulsene våre uten å sensurere oss selv. Vi skal også jobbe med å lytte til hverandre og å gi fokus. På denne måten skal vi skape en kveld som først og fremst er gøy, men som også er lærerik. Målet er å kunne snakke uten frykt, og lytte uten nå dømme. Det kreves ingen forkunnskap eller teatererfaring for å være med. Tilbudet er gratis og åpent for alle.
14. November: Vi får besøk av skrivekunstakademiet! Har du en forfatter i magen? Liker du å skrive, eller skulle du ønske at du kunne sette ord på noen av de historiene du bærer på? Drømmer du om å skrive reiseskildringer, dikt eller små noveller? 14. November får vi besøk av skrivekunstakademiet, som holder en workshop med fokus på å skrive uten å sensurere seg selv. Kurset er både for nybegynnere, og mer erfarne skribenter. Det kreves ingen forkunnskap. Tilbudet er gratis og åpent for alle.
21. November: Den muntlige fortellingen v/Vibeke Flesland Havre Vi har alltid fortalt historier. I tusenvis av år har historier blitt overlevert fra munn til munn, fra generasjon til generasjon. Vi trenger historiene for å vite hvem vi er og hvor vi kommer fra. Historiene definerer oss, de skaper identitet og tilhørighet. Vår felles historie er også en fortelling. Sannheten ligger alltid et sted bortenfor. Det kommer an på hvem som forteller. To mennesker kan ha opplevd det samme, men likevel beskrive to svært ulike hendelser. Vi former historiene, og historiene former oss. Denne kvelden skal vi fortelle historier fra livene våre. Vi skal fortelle om fortid og fremtid, om opplevelser, håp og drømmer. Det kan være morsomme, rare eller triste historier. Du kan fortelle om noe som engasjerer deg, eller noe du er opptatt av. Du kan fortelle om mennesker du har møtt, om mennesker du er i familie med. Målet er å kunne fortelle uten frykt, og lytte uten å dømme. Kurset er gratis og åpent for alle. Det kreves ingen forkunnskap.
28. November: Kunsten å lytte v/Gunnar Innvær og Vibeke Flesland Havre Denne kvelden har vi ekstra fokus på kunsten å lytte. Vi har fått med oss lyddesigner og musiker Gunnar Innvær, som tar oss med til lydriket for å se hvilke minner, tanker og historier som finnes der.
5. Desember: Fra hellerissing til tagging – og andre måter å fortelle på v/Vibeke Flesland Havre Mennesket har et iboende behov for å uttrykke seg. Vi ønsker å fortelle om hvem vi er, hvordan vi lever, hva vi mener og tenker. Det er mange måter å uttrykke seg på. Vi kan skrive, synge, danse, tegne eller male. Denne kvelden har vi satt av til å utforske forskjellige uttrykksformer. Vi oppfordrer deg til å presentere ditt uttrykk; du kan lese dikt, spille, synge, ta med deg bilder eller andre ting du har laget. Vi kommer også til å eksperimentere med forskjellige uttrykksformer som du kanskje aldri har vært borti før. Målet er at vi sammen skal lage en inspirerende kveld helt uten like.
12. desember: Fortellerkveld med publikum v/Vibeke Flesland Havre Lurer du på hva vi har drevet med i høst, eller er du lei for at du ikke fikk anledning til å være med? Denne kvelden åpner vi dørene for publikum, og viser et utdrag av det vi har jobbet med i løpet av høsten. Vi begynner med litt improvisasjon for å varme opp, og så presenterer de som vil deler av det vi har jobbet med. Det hele er veldig upretensiøst, og etterpå går vi ned i baren og tar et glass mens vi fortsetter å fortelle historier om løst og fast.
Høsten 2015 var første gang for fortellerverkstedene. I samarbeid med Litteraturhuset i Bergen, og med støtte fra AS Bergens Teater og Dramatiske Selskab inviterte vi alle som hadde lyst til å delta. Vi gikk bredt ut og søkte alle historiene i hele byen! Fortellerverkstedene er et forum for å utveksle og utforske historier. Deltakerne behøvde ikke å forberede noe på forhånd. Alle som kom deltok, men valgte selv hvor mye de ville dele. Vi tok i bruk ulike teknikker og inviterte gjester som inspirerte og delte av sin kompetanse.
Hver av de åtte kveldene utforsket vi et nytt tema. Først ut var DRØMMER. I hvor stor grad former drømmene våre det livet vi lever? Kunstnerisk leder Vibeke Flesland Havre og dramaturg Anders Hasmo Dahl ledet oss gjennom kvelden og store og små drømmer ble både drøftet og dramatisert. Vi fikk også besøk av Bergen Student-TV som laget denne reportasjen.. Uken etter inviterte vi til en heftig aften med tema ENGASJEMENT. Denne gangen ble fortellerverkstedet innledet av Erling Borgen og Aina Heldal Bøe som inspirerte med sine historier. Aina er kjent for sitt brennende engasjement for asylbarn og Nathan-saken, mens Erling er forfatter, filmskaper og journalist og fortalte om sin nye dokumentar. Var ikke deltakerne engasjert fra før, så ble de det nå!
Fortellerverkstedene fortsatte hver uke og denne onsdagen inviterte vi alle som er eller har værtNY I BERGEN til å dele sine erfaringer. Hvor kommer de fra, hva brakte dem hit og hva har Bergen gjort med dem? Vi fikk besøk av Linnea Reitan Jensen, president i Studentenes velferdsting, og hele kvelden la DJ Henrik Svanevik et magisk slør av toner til historiene som ble fortalt.
GRENSERvar tema uken etter. For å utforske både fysiske og mentale grenser inviterte vi til teatersport-verksted med Eirik del Barco Soleglad fra Bergen Impro Laug. Her fikk deltakerne virkelig testet ulike måter å fortelle på. Forutsetningen: ikke tenk, bare gjør! En fantastisk artig kveld! Se her hvor gøy vi hadde det.
En av onsdagene var vi i det nostalgiske hjørnet. Tema var UNDER 30og alle slags fortellinger om ungdomstiden; sterke, glemte, vakre, og noen småflaue, ble delt på Litteraturhuset. Sangerinnen Karina Bjørnes, ledet inn med vakre og såre låter som hun skrev da hun selv var under 30.
Hva er du redd for? Hvordan føles redsel i kroppen? Uken etter var tema FRYKT og Ruth Hol Mjanger, førstelektor i drama ved NLA Høgskolen, ledet fortellerverkstedet. Hvordan kan du sette ord på frykten, slik at andre kjenner ubehaget? Hvordan er det å være i grenselandet mellom det trygge og farlige? Denne kvelden utforsket vi opplevelsen av frykt, og ved bruk av ulike dramateknikker jobbet vi frem korte historier, vevd sammen av fiksjon og virkelighet.
Deretter var det duket for en spesiell kveld for alle OVER 60. Deltakerne delte sine erfaringer om livet og historiene ble akkompagnert av vakre toner fra kontrabassen til Ole Amund Gjersvik, norsk musiker, komponist og bassist. Utrolig stemningsfullt!
Sist, men ikke minst, utforsket vi temaet KJÆRLIGHET. Ingvild Lien, skuespiller og regissør, ledet kvelden med sin spesialkompetanse innen bevegelsesbasert teateruttrykk. En kjempefin avslutning på et veldig spennende prosjekt.
Til sammen var over femti mennesker innom Litteraturhuset og delte sine historier. Tusen takk til alle for å ha bidratt til disse flotte kveldene!